Tuduhan Melulu, Pembangkang Terkangkang di Parlimen

Kementerin Pelancongan sekali lagi dilanda isu hangat apabila dituduh menyalahgunakan wang rakyat bagi membeli hadiah buat Perdana Menteri. Isu yang disiarkan di dalam akhbar The Sun itu akhirkan digunakan oleh wakil pembangkang Lim Kit Siang bagi tujuan menghentam menterinya apabila dewan rakyat mengadakan seisi penggulungan semalam.

pengerang1

Pelbagai isu cuba dikaitkan bagi menguatkan tuduhannya seperti laporan audit oleh Press Water House, masalah Pempena hinggalah yang terbaru hadiah pembelian barangan antik. Namun semua tuduhan yang dilemparkan itu, akhirnya memakan diri apabila semua tuduhan itu dijawab Azalina.

Azalina ketika menjawab soalan tersebut, menempelak Kit Siang dengan mengatakan sekiranya benar kementerian ingin menyembunyi salah laku yang berlaku di kementerianya sudah pasti beliau tidak akan menyerahkan laporan yang dibuat oleh firma juruaudit tersebut. Pemberian laporan tersebut membuktikan bahawa pihak kerajaan benar-benar menguruskan amanah yang diberi secara telus.

Berhubung isu Pempena, Azalina menegaskan hasil daripada laporan tersebut pihak polis dan BPR telah menjalankan siasatan berhubung dakwaan tersebut. Tegas Azalina lagi audit dalaman juga sedang mengemaskinikan laporannya dan apabila selesai pihaknya akan memberikan satu salinan untuk diteliti dan dibahaskan di Parlimen.

Ketika menjawab soalan berhubung isu pembelian barangan antik yang kononnya mengunakan wang rakyat, Azalina mencabar pembangkang mengemukakan bukti dan membuat laporan polis. Ini kerana semua tuduhan itu adalah fitnah semata-mata. Menurut Azalina semua urusan berkaitan pembelian barangan antik tersebut langsung tidak mengunakan wang rakyat seperti yang didakwa.

Barangan antik tersebut yang dianggarkan bernilai RM 105,000.00 telah dibeli oleh sebuah syarikat swasta bagi dihadiahkan kepada Perdana Menteri sebagai tanda cenderahati bagi memastikan khazanah berharga tersebut kekal di negara ini.

Walaupun pada mulanya Kit Siang di lihat tidak berpuas hati dengan jawapan yang diberikan, akhirnya terpaksa akur dengan kesilapan sendiri kerana membuat tuduhan melulu. Azalina berulang kali menempelak Kit Siang dan konco-konconya kerana gagal memahami jawapan yang telah diberikan.

Azalina akhirnya bertegas mengatakan, seandainya mereka masih meragui kesahihan jawapannya, Kit Siang diminta tunjukkan bukti bagi menyokong dakwaan yang dibuat. Ataupun Kit Siang boleh mendapatkan sendiri pengesahan dari kedai yang menjual barang antik tersebut. Seandainya masih lagi tidak berpuas hati Kit Siang di minta membuat laporan kepada pihak polis.

Setelah menyedari kebodohan dirinya kerana membuat tuduhan tanpa usul-periksa Kit Siang terpaksa menelan kembali semua kata-katanya. Menyedari perkara itu, Poh Kuan berdiri mencelah untuk membela Kit Siang, namun berakhir apabila dirinya juga menerima nasib yang sama.

Ini kerana Poh Kuan cuba mempertikaikan kewajaran pemberian cenderahati tersebut. Namun apabila Tajuddin Abdul Rahman mempersoalkan kembali kewajaran DAP menerima tajaan dari sebuah syarikat yang menanggung keseluruhan kos percutian mereka ke Taiwan dan Hong Kong, tiada sebarang jawapan yang mampu diberikan.

Ini kerana mereka sedar keseluruhan kos yang ditanggung itu melibatkan ratusan ribu ringgit yang mana jumlahnya jauh lebih besar berbanding dari nilai cenderahati tersebut.

Advertisements

One Response to Tuduhan Melulu, Pembangkang Terkangkang di Parlimen

 1. samsi(Gelang Patah,Johor) says:

  Masalah PAS dan UMNO bukan masalah berapa bilangan masjid yang dibina, bukan berapa bilangan sekolah agama yang dibina, bukan masalah institusi kewangan Islam, bukan masalah berapa buah pusat pengajian tinggi Islam yang dibina, bukan berapa jumlah wang yang dibelanjakan untuk membina lapangan terbang, lebuh raya dan lain-lain, bukan berapa jumlah wang yang dibelanjakan untuk pendidikan tinggi dan rendah yang dibelanjakan oleh UMNO atau PAS.

  Masalah antara UMNO dan PAS ialah dasar dan matlamat pejuangan yang jauh berbeza. PAS memperjuangkan agar Islam menjadi aqidah Negara Malaysia, samada dari sudut pentadbirannya atau kehakimannya dan lain-lain. Pendek kata, apa yang terkandung didalam dua kalimah syahadah iaitu tiada tuhan yang disembah melainkan ALLAH, Nabi Muhammad S.A.W pesuruh ALLAH itu hendaklah terlaksana dalam kehidupan individu, masyarakat dan Negara.

  Adapun pun UMNO sering mencabar tuntutan dua kalimah syahadah itu. UMNO kelihatan melakukan solat, mengeluarkan zakat, menunaikan puasa bulan ramadhan, mengerjakan haji, menjalankan aktiviti nikah kahwin mengikut Islam. Tetapi pentadbiran dan pemeritahan Negara mencabar Quran dan Sunnah. Sebab itu, dengan rasa senang hatinya, UMNO yang menjadi teras kepimpinan Negara, terang-terang menolak hukum ALLAH didalam bidang pentadbiran, kehakiman, perundangan, pendidikan dan lain-lain.

  Oleh kerana itu, Malaysia yang sejak merdeka, yang dipimpin oleh UMNO dan Barisan Nasional menghadapi masalah yang tidak terhitung banyaknya. Masalah keselamatan, janayah, rasuah, penyalahgunaan kuasa, rompakan kecil atau besar, rompakan institusi kewangan, rompakan kaum wanita, warga emas dan kecurian disetiap detik berlaku dinegara ini.

  Setelah lebih 50 tahun UMNO memerintah, Islam dan kekuatan orang Melayu terhakis. UMNO menghapus “kuasa imuniti Raja-Raja” yang menjadi salah satu kekuatan institusi Islam di Malaysia. UMNO membenarkan “Riddah” atau murtad berleluasa. UMNO juga mengamalkan budaya “Hendonisme” budaya “akhlak bobrok” melalui agensi-agensi penyiarannya.

  Isu penyalahgunaan dadah, isu mat rempit, isu pendatang tanpa izin, isu ISA, ini semua berlaku selepas Malaysia dipimpin oleh UMNO. Puncanya ialah tidak menhayati kandungan ‘LA ILAHA ILLA ALLAH’. Oleh itu, jika pemimpin UMNO masih mengaku mempertuhankan ALLAH, menabikan Muhammad S.A.W, kenapa UMNO boleh sembahyang mengikut ajaran Islam, mengapa tidak boleh mengikut Islam dalam memerintah Negara? Adakah UMNO mengambil konsep beriman separuh kitab dan menolak separuh yang lain.

  Kalau hanya bercakap membina masjid, di United Kingdom ada masjid, di Amerika Syarikat ada masjid, di Cina ada masjid, di Singapore ada masjid, di German pun ada masjid. Namun pentadbiran Negara mereka juga tidak mengikut ajaran islam. Oleh kerana itu, status kedudukan pemimpin dinegara barat dan timur yang Sekular, sama dengan kedudukan pemimpin UMNO diMalaysia ini.

  Oleh kerena itu, saya rasa amat bertanggungjawab untuk menasihat kepada umat Islam di Malaysia ini, supaya jangan terjebak dengan kenyataan yang dilakukan oleh pemimpin UMNO khususnya Tan Sri Muhyiddin Mohd Yassin ketika berkempen di Manek Urai baru-baru ini (rujuk salah satu akhbar harian Malaysia) tentang UMNO membela Islam dan menegakkan syiar Islam.

  Secara peribadi pula, sewaktu Muhyiddin menjadi Menteri Besar Johor, beliau telah mengubah cuti am pada hari Jumaat kepada hari Ahad, sekaligus menjadikan amalan cuti itu seperti amalan orang-orang Nasrani. Apakah ini satu pembelaan terhadap Islam?

  Saya ingin membuat contoh yang kecil tentang UMNO mencabar Al-Quran. Antaranya, Al-Quran dengan jelas dan terang mengarahkan supaya orang islam menjauhkan diri daripada arak, judi, berhala, sudi nasib atau tenung nasib, tetapi UMNO yang memimpin Malaysia mengeluarkan lesen arak, memberi lesen judi. Apakah ini satu pembelaan kepada Islam? Untuk satu contoh lain, umpamanya ALLAH memerintah supaya Negara ditadbir dengan ajaran ALLAH, namun UMNO menolaknya.

  Oleh kerana itu, jika sekiranya masih wujud benih-benin iman di dalam hati para pemimpin UMNO, maka saya merayu kepada mereka dan kepada orang yang seiringan dengan mereka supaya mereka bertaubat dan kembali kepada jalan ALLAH. Sekiranya mereka mempunyai masalah didalam usaha kembali kepada jalan ALLAH itu, maka Dewan Ulamak PAS Pusat menawar diri untuk memberi khidmat bakti kepada mereka.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: